“Tools hebben niet alleen een positief effect op de studenten, maar ook op de kwaliteit van de docenten.” - Marij Swinkels
Feedback geven via FeedbackFruits, digitaal toetsen met Remindo of kennis opfrissen met behulp van kennisclips. Marij Swinkels (USBO) weet waar nodig tools in te zetten en krachten te bundelen. Wat zijn haar ervaringen met IT-tools?
Hoe kunnen we het feedbackproces binnen onze cursus verbeteren? Voor deze vraag stonden Harmen (Harmen Binnema, red.) en ik een tijdje terug. Uit de cursusevaluatie bleek dat het wekelijks feedback geven op elkaar opdrachten, en het schrijven van een reflectie op het feedbackproces aan het einde van de cursus niet het gewenste leereffect had voor studenten. Via Educate-it leerden we FeedbackFruits kennen. Dat bleek een schot in de roos!
Nieuwe aanpak
Sinds dit collegejaar leveren studenten elke week binnen FeedbackFruits een schrijfopdracht in. Vervolgens geven zij inhoudelijk feedback op elkaar én schrijven een reflectie over de feedback die zij zelf hebben ontvangen. Op deze wijze worden de studenten elke week uitgedaagd om expliciet te maken welke feedback ze hebben ontvangen en wat ze er vervolgens mee hebben gedaan. Zowel de opdrachten als de reflectieverslagen kunnen wij als docenten vervolgens beoordelen.
"We hebben er met FeedbackFruits een continu leerproces van kunnen maken."
Deze werkwijze blijkt voor de studenten en ons als docenten goed te werken. We hebben er met behulp van deze tool een continu leerproces van kunnen maken. Daarnaast is FeedbackFruits handig in gebruik. Alle informatie is verzameld op één plek, je kan binnen het systeem eenvoudig deadlines instellen en je ziet wanneer je studenten iets hebben gedaan. Dat maakt alles een stuk efficiënter.
Gerichter feedback geven
In onze ervaring heeft de inzet van FeedbackFruits een positief effect gehad op het feedbackproces van de studenten. Het effect op de studieresultaten hebben we (nog) niet onderzocht. In de evaluatie gaven studenten aan goed geleerd te hebben feedback te geven. Daarnaast kunnen wij als docenten hun werk sneller nakijken en gerichter feedback geven. Het heeft de kwaliteit van mijn feedback denk ik ook verbeterd. Waar ik voorheen nog wel eens de neiging had om soms zelfs op zinsniveau feedback te geven, dwingt FeedbackFruits me om naar het grotere geheel te kijken en gerichte comments te plaatsen.
"Beter inzicht in het leerproces van de student"
Formatief en summatief toetsen
Al geruime tijd zet ik Remindo in om aan het eind van een cursus te toetsen of de studenten de stof voldoende beheersen. Naast deze digitale vorm van summatief toetsen gebruik ik sinds 2018 ook Remindo om formatief te toetsen. Elke week leveren de studenten leesvragen in via Remindo, die ik vervolgens nakijk en gebruik bij de voorbereiding van de werkgroepen. Ik heb zo beter inzicht in het leerproces van de student en mijn werkgroepen sluiten zo goed aan bij de dingen die nog onduidelijk zijn. Via het platform kunnen studenten zelf de toets inkijken wanneer ze willen, en mijn feedback ook weer gebruiken om verder te leren.
Deze regelmaat, feedback, en het feit dat alles op één plek is gebundeld wordt gewaardeerd. Bijkomend voordeel: tegen de tijd dat ze aan het echte tentamen moeten beginnen hebben ze een goede samenvatting van de literatuur én kennen ze het systeem door en door.
Dankzij Remindo hoef ik niet meer door stapels papier heen te werken. Inmiddels weet ik goed hoe je antwoordmodellen moet inbouwen, wat het nakijken nog verder heeft vereenvoudigd. Het nakijken gaat ook een stuk sneller. Dit geeft mij meer tijd om feedback te geven op antwoorden, wat de kwaliteit van het onderwijs ten goede komt. Volgens mij hebben deze tools niet alleen een positief effect op de studenten, maar zeker ook op de docentkwaliteit.
"Kennisclips gebruiken om leerlijnen inzichtelijk te maken"
Opfriscursus
De kennis die studenten in een cursus opdoen zakt in de loop van de tijd in meer of mindere mate weg. Tools als kennisclips of podcasts kunnen helpen de leerstof weer op te frissen en vormen een mooie overbrugging tussen cursussen. Zo verwijs ik studenten van de tweedejaars cursus Beleid, Rationaliteit, en Macht wel eens naar de kennisclips die collega Hans Vollaard maakte voor de eerstejaars cursus bestuurskunde. Deze clips vormen een mooi instrument om inzichtelijk te maken hoe nieuwe kennis aan kan sluiten op kennis uit een eerdere cursus. Zo kun je dus ook kennisclips gebruiken om leerlijnen inzichtelijk te maken.
Studenten binnen deze cursus kunnen daarnaast hun kennis bijspijkeren met behulp van podcasts. Van een van de boeken die wij gebruiken (‘Understanding public policy’) heeft de auteur namelijk een reeks korte podcasts gemaakt, waarin hij alle onderwerpen op begrijpelijke wijze uitlegt.
Overload aan informatie
De manier waarop wij naar informatie zoeken is de afgelopen twintig jaar sterk veranderd. Er is een online zee aan informatie. Voor studenten is het tegenwoordig vooral de vraag hoe zij de juiste kennis verkrijgen binnen dat enorme aanbod, en hoe ze informatie selecteren en waarderen. Veel van hen weten Google (Scholar) nog wel te vinden. Op zich prima, maar ik wijs ze ook graag op de IT-voorzieningen vanuit de universiteitsbibliotheek of op andere tools. Zo helpt ‘Web of Science’ je bijvoorbeeld om een overzicht te krijgen van hoe het wetenschappelijke veld rondom een bepaald thema eruitziet of kunnen studenten via NexisUni een overzicht krijgen van de media aandacht voor een bepaald onderwerp. Handig voor wetenschappers, maar net zo handig voor studenten.