Logo Universiteit Utrecht

Educate-it bij REBO

'Stap over je barrière heen en probeer die tool' - Femke van Esch (USBO)

Femke van Esch

De zoektocht naar een handige manier om peerfeedback in haar cursussen te verweven en de overstap naar (geheel) online onderwijs leidde Femke van Esch, via Educate-it, naar de tool Peer Review van FeedbackFruits. Hoe zet ze deze tool in en wat levert het op?

Met Peer Review van FeedbackFruits kunnen studenten elkaar op een gestructureerde manier online feedback geven op een opdracht. In het verleden werkte ik met groepen binnen Blackboard. Dit vergde de nodige coördinatie en leidde soms tot fouten. Peer Review, een plugin voor Blackboard, neemt je veel werk uit handen. Ik kan eenvoudig de (individuele of groeps-)opdracht klaarzetten. Het programma wijst vervolgens automatisch de paper(s) van de ene groep aan de andere toe.

Click & Collect
Studenten uploaden hun werk in FeedbackFruits, dat gekoppeld is aan Blackboard, een omgeving waar ze toch al in werken. Studenten geven vervolgens feedback op elkaar door hun opmerkingen bij de betreffende zin/paragraaf te plaatsen of door op het voorblad van de paper alle feedback op te nemen. Studenten zien direct het commentaar dat zij krijgen en kunnen naar wens daar weer op reageren. Als docent kan je inhaken op de feedback die is gegeven. Via het programma zie je wie wat heeft gedaan en stel of verleng je eenvoudig deadlines aan de opdrachten. Heel flexibel en praktisch!

Voorbereiding
Graag wilde ik FeedbackFruits Peer Review uitproberen binnen de cursus ‘EU, by and for the people’, maar in een tijd waarin je door het online onderwijs al veel nieuwe zaken eigen moet maken, dacht ik wel even ‘pfff, weer iets nieuws’. Gelukkig verliep de aanvraag en inrichting van de tool via Educate-it voorspoedig.

Het programma werkt heel intuïtief, maar toch kan het handig zijn om - zeker de eerste keer - de handleiding goed door te nemen. Ik wist bijvoorbeeld niet dat alle studenten een keer moeten zijn ingelogd voordat de groepen kunnen worden ingedeeld. Bij overige vragen kreeg ik via de hulp-knop in de tool snel reactie via de chat.

Geen bericht is goed bericht
Mijn studenten waren in de evaluatie positief over het (peer)feedbackproces, maar hebben niet expliciet iets gezegd over de tool zelf. Op zich zegt dat al veel: als ze niet mopperen, werkt het goed! (lacht). De methode van peerfeedback werkt naar mijn mening inderdaad goed! Studenten richten zich op het commentaar van anderen, waar ze mee aan de slag kunnen. Wat ze vaak niet doorhebben is dat ze veel leren van het geven van feedback. Het lezen van andere papers leidt tot een verbeteringsslag in hun eigen werk.

FeedbackFruits Peer Review is bovendien zeer transparant. De student kan immers ook de feedback van anderen op elkaars papers zien. Zo leert hij of zij meer over hoe je goed feedback geeft. Of dit alles zich direct vertaalt naar hogere cijfers durf ik niet te zeggen, maar mijn studenten hebben hun cursus allen met een mooi cijfer afgerond.

Tools van de toekomst
Naast Peer Review, werk ik met Remindo voor digitaal toetsen. Een fantastisch programma! Nakijken via Remindo werkt zoveel beter dan nakijken op papier.

Daarnaast werk ik al geruime tijd met online simulaties binnen mijn onderwijs via Icons, een platform ontwikkeld door de University of Maryland (en op dit moment niet door Educate-it ondersteund). Studenten krijgen hierbij in het online systeem een scenario voorgelegd (bijvoorbeeld een nucleaire ramp) en werken in groepen, onder de vlag van een bepaald land, aan de case. Zeer leerzaam en het betrekt de studenten gedurende de hele cursus op een leuke manier actief bij de stof! Het zou mooi zijn om zelf zo’n platform te ontwikkelen waarin we content kunnen plaatsen.

Graag kijk ik om me heen naar leuke manieren om het onderwijs met tools te verbeteren. Ik zie volop mogelijkheden. De gebruiksvriendelijkheid staat echter voorop, anders gaan mensen het simpelweg niet gebruiken. Hoewel je soms even over die initiële barrière van ‘iets nieuws’ heen moet stappen kan de juiste tool van grote toegevoegde waarde binnen je onderwijs kan zijn. Probeer het!

Wil je zelf aan de slag met Peer Review van FeedbackFruits? Alle informatie over deze tool en bijbehorende contactgegevens vind je in de Toolwijzer van Educate-it.